kapusta kiszona bez konserwantów
Robienie zakupów Żywność

Czy kapusta kiszona jest zdrowa?

Specyficzny smak białej kiszonej kapusty jest integralną częścią środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona składnikiem szeregu dań i przeciętny Polak dość często widzi ją na swoim stole. I popieramy to, bo kwaszona kapusta to niezwykle zdrowe pożywienie.

Kwaszona kapusta – czy należy spożywać?

Kapusta kiszona, albo kwaszona, bo te dwie nazw stosuje się wymiennie, to jeden z tych wyrobów żywnościowych, które odkryto za sprawą dążenia człowieka do znalezienia metody na dłuższe składowanie żywności. W rezultacie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej, drobniutko posiekane główki białej kapusty są zdatne do spożycia przez długi czas. Kiedyś spożywanie kapusty kwaszonej umożliwiało dostarczenie organizmowi potrzebnych witamin czy minerałów, których zdobycie podczas zimy było o wiele bardziej skomplikowane niż obecnie. A warto podkreślić, iż w kapuście kwaszonej jest wiele substancji, które są niezbędne dla poprawnego działania naszego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy A, witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz posiadającej między innymi właściwości przeciwgrzybicze i przeciwzapalne, jak również witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia. W kwaszonce tej znajdują się również inne ważne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (np. B2, B6, B9). Dodatkowo, kapusta kwaszona to źródło m.in. błonnika pokarmowego, żelaza i magnezu. Jednocześnie to pożywienie o niewielkiej wartości kalorycznej, toteż rekomenduje się jego konsumpcję osobom trzymającym dietę.

Jak wykorzystuje kwaszoną kapustę w kuchni

Kapusta kiszona na naszych stołach spotykamy zarówno jako główny element dań, jak i jako przystawka do nich. Nieprzetworzoną zwykle je się ją jako surówkę z tartą marchewką i siekaną cebulką, która pasuje do potraw z ryb i kartofli, a sporadycznie na słodko – oprószoną łyżeczką cukru. To również produkt, który doskonale komponuje się z borowikami oraz czerwonym mięsem, więc używa się jej w nadzieniu do krokietów, pierogów i łazanek. Oczywiście, bez kapusty kiszonej nie byłoby tradycyjnych polskich dań jak góralska kwaśnica, bigos czy kapuśniak.

Generalnie każdy szef kuchni ma własny sposób na kapustę kiszoną, lecz w dzisiejszych czasach raczej rzadko przygotowuje się ją w domu, bowiem nie ma już potrzeby gromadzenia pożywienia na okres zimy. Kapustę kwaszoną w niewielkich i dużych opakowaniach bez trudu kupić można w każdym sklepie osiedlowym, a także można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Producenci mają w swoim asortymencie także kapustę kwaszoną z certyfikatem eko.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]