Dalsze informacje o żelu do dezynfekcji rąk
Na jednym centymetrze kwadratowym powierzchni rąk może bytować aż 5 milionów komórek drobnoustrojów. Wiele tych organizmów ma duży potencjał chorobotwórczy – na ludzkich dłoniach rozprzestrzeniają się wirusy, bakterie i pasożyty powodujące groźne schorzenia. Z tej przyczyny mycie rąk jest absolutną koniecznością. Za pomocą pospolitego mydła jesteśmy w stanie jednak usunąć ze skóry nie więcej niż do 90 procent drobnoustrojów. Zazwyczaj to zadowalający rezultat, jakkolwiek w wielu przypadkach konieczne będzie użycie o wiele efektywniejszych środków.
Mydło antybakteryjne – zastosowania
Mydło antybakteryjne znalazło szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach życia. Najpopularniejsze jest w instytucjach medycznych – przychodniach, gabinetach dentystycznych i szpitalach. Poza tym korzystanie z niego jest niezbędne w gabinetach odnowy biologicznej, gdzie specjaliści mają styczność ze skórą pacjentów i żyjącymi na niej bakteriami. Po żel antybakteryjny do rąk bezsprzecznie powinni sięgać także osoby zatrudnione w przemyśle gastronomicznym – zwłaszcza po przygotowywaniu potraw z mięsa (przede wszystkim z drobiu), mleka oraz jajek, gdyż te artykuły spożywcze w stanie surowym nierzadko zawierają pewne ilości bakterii.
Rodzaje płynów do dezynfekcji rąk
Najpopularniejszym preparatem do dezynfekcji rąk jest, oczywiście, mydło w płynie z dodatkiem substancji niszczących komórki drobnoustrojów – zwykle jest to alkohol. Środki do dezynfekcji rąk mają również postać płynu lub żelu. Zarówno żel, jak i płyn antybakteryjny do rąk można nabyć w różnych opakowaniach – małych, mieszczących się w torebce albo kieszeni, lub dużych, przeznaczonych do wykorzystania w dozownikach wieszanych na ścianie, nierzadko posiadających fotokomórkę bądź przystosowanych do włączania łokciem.
Dane teleadresowe:
Sklep VerdeAvis.pl
Petrus Serwis Piotr Janas
Staniątki 376
32-005 Niepołomice
Mob.: +48 783-332-495
E-mail:
[email protected]