Robienie zakupów Wszystko o zdrowiu

Różowa sól himalajska czy sól kłodawska niejodowana – którą wybrać?

Potrzebujesz różowej soli himalajskiej? Powinieneś odwiedzić tę stronę.

Sól to związek chemiczny niezbędny do właściwego działania ludzkiego organizmu. Jakie własności ma różowa sól himalajska oraz niejodowana sól kłodawska? Czemu powinno się stosować je podczas gotowania?

Różowa sól himalajska – jakie minerały zawiera?

Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który świetnie podkreśla smak jedzenia. Choć nadużywanie soli może mieć niepożądany wpływ na nasze samopoczucie, to jej rozsądne ilości (nieprzekraczające 6 g na dobę) są konieczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas wszak w sód, tj. w pierwiastek regulujący gospodarkę wodną i podtrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest sól himalajska czerpana ze pokładów mających blisko 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie masę wartościowych minerałów oraz pierwiastków, takich jak magnez, potas czy wapń, a zarazem jest pozbawiony szkodliwych komponentów i zanieczyszczeń, np. trujących metali ciężkich. Sól himalajska wspaniale podbija smak dań i jest do kupienia zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – źródło potasu, żelaza i wapnia

Sól kłodawska z kolei to substancja o wysokim stopniu czystości – posiada ok. 97% chlorku sodu i jest wspaniałym dodatkiem do naszych kiszonek. Jest wartościowym źródłem cynku, wapnia czy potasu, a więc składników koniecznych do zachowania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie wypłukuje się jej ze złoża, skutkiem tego nie zatraca swoich właściwości i jest bez trudu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska jest szeroko używana nie tylko w branży gastronomicznej, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]