Jeśli potrzebujesz soku z kiszonej kapusty, powinieneś odwiedzić tę stronę.
Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia znów wracają na nasze stoły. Do kapusty i buraków dołączają także nowe, do tej pory mniej znane warzywa oraz owoce. Kiedy piszemy o zdrowotnych walorach fermentowanej żywności nie sposób pominąć także napojów takich jak kwas chlebowy, kefir czy rozmaitego typu soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Szczególnie te ostatnie są godne zainteresowania – pozwalają w łatwy i błyskawiczny sposób dostarczyć naszemu ciału składniki konieczne dla jego prawidłowego działania.
Sok z kiszonych buraków i kapusty – jakie składniki w nich odnajdziemy?
Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie mnóstwo substancji wpływających pozytywnie na nasze zdrowie. Najważniejszym składnikiem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za fermentację. Sok z kapusty, ogórków bądź pozostałych kwaszonek to także kopalnia witamin. Godne uwagi jest głównie duże stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie 150 ml tego napoju zawiera jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się również pić z uwagi na zawartość witaminy K i E, witamin z grupy B oraz znaczne nasycenie solami mineralnymi.
Sok z kapusty kiszonej – czemu trzeba go pić?
Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, z powodu zawartości bakterii kwasu mlekowego pozytywnie oddziałuje na naszą odporność oraz pracę układu pokarmowego. Co więcej liczne witaminy poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą symptomy szkorbutu, cukrzycy i depresji, a także pomagają poradzić sobie z osłabieniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki winny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, jak np. refluks lub wrzody dwunastnicy. Pobudzają one też apetyt i działają osłonowo w czasie kuracji antybiotykami i wzmagają apetyt.
Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]