Robienie zakupów Żywność

Zupa na zakwasie z buraków – barszcz czerwony

Potrzebujesz barszczu czerwonego w butelce? Zobacz tutaj.

Trudno jest uważać, iż barszcz czerwony to zupa tylko świąteczna, którą podajemy przeważnie podczas Wigilii lub hucznych rodzinnych zabaw. W rodzinach, w których zwyczaj jedzenia dwudaniowych obiadów nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony regularnie pojawia się na stolikach zarówno pod postacią zupy, jak i jako uzupełnienie do niektórych potraw.

Barszcz czerwony to potrawa uniwersalna

Zdaje się, że barszcz czerwony to łatwy do ugotowania wywar z buraków, który sam w sobie nie jest dość sycącą potrawą. Lecz właśnie jego kwaskowaty, a przy tym trochę słodki aromat sprawia, że bardzo dobrze łączy się on z odmiennymi smakami. Potencjalnych dodatków do barszczu czerwonego jest mnóstwo – niektórzy wrzucają do niego uszka z mięsem, kapustą albo grzybami, inni preferują w nim jajko, kiełbasę oraz kartofle. Barszcz czerwony to klasyczna potrawa na obiad, lecz również wyborna przekąska albo kolacja na ciepło – wrzący kubek tej zupy świetnie podkreśli smak bułki drożdżowej z kapuścianym farszem lub chrupiącego krokiecika z pieczarkami.

Trzeba zaznaczyć, iż barszcz czerwony, o ile nie dodano do niego śmietany, jest zupą o niskiej kaloryczności. Posiłek ten uważany jest za zdrowy, ponieważ dostarcza organizmowi mangan, witaminy z grupy B oraz witaminę C, kwas foliowy, jak również dużo żelaza, toteż zaleca się go osobom chorującym na anemię. Z kolei z uwagi na fakt, iż fundamentem tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a zarazem na ogół spożywa się ją z dodatkami zawierającymi znaczne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby, u których zdiagnozowano cukrzycę.

Zakwas z buraków kiszonych na barszcz czerwony – kup albo przygotuj samodzielnie

Nie powstała jedna receptura na barszcz z buraków – każdy w kuchni używa własnych ulubionych dodatków i odmiennie przyprawia to danie. Niektórzy dosypują do niego odrobinę cukru, aby wydobyć naturalny słodkawy aromat buraka, inni kochają pikantny barszcz, dobrze pieprzny. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeśli gotuje się go z użyciem zakwasu. Zupa na bazie zakwasu z buraków kwaszonych ma mocniejszy, kwaśny smak oraz wyrazisty czerwony kolor, a dodatkowo ma więcej ważnych witamin i minerałów. Zakwas z buraków kiszonych można rzecz jasna przyszykować osobiście, ale okres fermentacji trwa minimum tydzień. Jeśli jednak znienacka nabierzesz ochoty na to danie, absolutnie nie musisz tyle na nie czekać – wystarczy, że kupisz butelkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie lub przez internet.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]