Kup żur w butelce.
Ostatnio rzadko już jemy obiady składające się z dwóch dań. Z powodu ciągłego pośpiechu, a przez to pragnienie szybkiego najedzenia się, często porzucamy myśl o zupie na rzecz posiłków kiedyś serwowanych zwykle jako to drugie danie. Jednakże tradycyjne polskie zupy, jak barszcz biały oraz żurek, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeśli samemu przygotowujemy je już tylko sporadycznie, to nieprzerwanie stanowią one stały punkt na karcie dań bufetów oraz restauracji z polską kuchnią, a także są zwyczajowo podawane podczas świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy.
Barszcz biały a żurek – Czy istnieje jeden kanoniczny przepis na żurek i barszcz biały?
Jeżeli zapyta się Słowianina o białą zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to z miejsca przywoła on albo barszcz biały albo żurek. Sporo osób nawet nie rozróżnia, iż to dwa odrębne dania, stosując te nazwy na zmianę. Tymczasem zwyczajowo żurek przyrządza się z zakwasu mąki żytniej, natomiast barszcz biały – na zakwasie na mące pszennej. Lecz to nie jedyne, co odróżnia te zupy, niemniej trzeba wyraźnie podkreślić, że nie ma jednej obowiązującej receptury na żurek i drugiej na barszcz biały. Sztuka kulinarna jest bowiem sztuką, a każda potrawa odzwierciedla indywidualne smaki i doświadczenie kucharza. Co jednakże da się wymienić to fakt, że do barszczu białego na ogół dodaje się więcej grzybów oraz warzyw. Barszcz zabiela się także przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu z mąki można zastosować sok z ogórków kiszonych albo z kapusty kiszonej. Z kolei z żurkiem zagadnienie jest bardziej złożone, gdyż w ramach tej rodziny zup można wydzielić 3 rodzaje:
– lekki, niezbyt gęsty żurek, zabielany sowicie śmietaną i przyprawiany pokaźną ilością majeranku, serwuje się go najczęściej z chlebem i jajkiem;
– kwaśny, zawiesisty żur gotowany z reguły z pokaźną ilością ząbków czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z ziemniakami;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle zalewa się zakwasem żytnim lub chlebowym.
Nie ma potrzeby robić samodzielnie zakwasu na barszcz biały i żurek
Zrobienie zakwasu na wyszczególnione powyżej zupy nie jest skomplikowane, jednak nie każdemu wyjdzie za pierwszym razem. W sieci znaleźć można mnóstwo przepisów na zakwas, które warto przetestować. Używając jednakże samodzielnie zrobiony zakwas trzeba przewidzieć przyrządzanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. W związku z tym, jeśli chęć np. na żur zaatakuje was niespodzianie, zalecamy sięgnąć po gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, wystarczających na przyrządzanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych online, jak i tradycyjnych, bez problemu dostaniemy zakwasy z mąki żytniej czy pszennej, dzięki którym zrobimy aromatyczny barszcz biały i tradycyjny żurek staropolski albo śląski.
Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]